Bitcoin wisseldienst krijgt bankstatus, stelt een recent bericht op nu.nl. Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is dit iets te kort door de bocht, want de status van wisseldienst Bitcoin Central heeft betrekking op payment service providers (PSP), wat betekent dat je betalingen mag faciliteren, maar bijvoorbeeld geen leningen mag verstrekken (en dus geen nieuw geld mag creeren). Maakt dit de PSP status minder waardevol? Bitcoin gaat bewust anders om met Bitcoin-creatie; deze worden niet als schuld gemaakt, maar geverifieerd, oftewel `ge-mined`. De traditionele functie van geldcreatie door banken is bij Bitcoin dus reeds vervuld. Echter, zoals ik eerder van de Belastingdienst heb vernomen, zouden Bitcoins ‘vermogensbestanddelen’ zijn. Terecht trekt Engelfriet de stelling van de Belastingdienst door naar ‘virtuele goederen’:
En ja, dat geldt dan ook voor virtuele goederen in online spellen zoals Second Life of World of Warcraft. Hoe de Belastingdienst hier een controle op uit zou willen voeren, weet ik niet: zouden ze je kunnen verplichten in te loggen op je account en te laten zien wat je hebt en wat dat waard is?
Toen ik mijn eerste blog plaatste over hoe de Belastingdienst Bitcoin ziet, leidde dit op o.a. Facebook tot discussie, omdat dit inderdaad zou leiden het het waarderen van ‘goederen’ in bijv. WoW. Dit zou ook betekenen dat de overheid dit ‘eigendom’ moet beschermen, zoals met diefstal van goederen het geval is. Een punt in mijn scriptie is dat het niet handig is om te spreken over ‘virtuele’ goederen, omdat deze ‘goederen’ geen goederen zijn maar informatie. Informatie wat in het geval van WoW geen eigendom is van de gebruiker, zoals expliciet in de EULA staat. WoW, de code, de interface, de servers, zijn intellectueel eigendom van Blizzard (zie ook: Lastowka in Virtual Justice, 2010). Belangrijk verschil is dat Bitcoin geen EULA of TOS heeft; de code is open source, ‘as-is’.
Verder vraagt Engelfriet zich af of Bitcoin zo mainstream zal worden als PayPal en creditcards. Ondanks dat PayPal eind jaren ‘90 werd voorzien als een soort Bitcoin; zowel betaalsysteem als valuta. Echter, het actuele PayPal en creditcards zijn betaalmethoden, een systeem van overdracht van bank-geld. Bitcoin is zowel betaalmethode als een nieuw type geld; het is zowel het token (‘munt’) als het systeem waarmee de overdracht gefaciliteerd wordt. Deze innovatie maakt Bitcoin zo interessant, omdat de ‘munt’ niet als schuld wordt gemaakt. Bitcoin heeft eigenschappen die zowel lijken op commodities, zoals goud, alsook op bank-schuld-geld; Bitcoins worden gewaardeerd in euro’s, maar het is ook mogeijk om producten te kopen met Bitcoins. Bitcoins hebben een prijs, maar zijn ook een prijs. Bitcoin is evengoed een virtueel goed als een virtuele munt, maar eigenlijk geen van beide; het is een nieuwe categorie. Wordt Bitcoin groter? Vast. Mainstream? Lastig, maar denkend aan de ontwikkelingen van mobiel Internet; voor 2008 en de iPhone had nog vrijwel niemand een smartphone. Nu is mobiel een van de belangrijkste trends en worden er dagelijks een half miljoen Android apparaten geactiveerd. Op dit moment is Bitcoin bijv. al nuttig voor mensen die in het buitenland werken en geld naar familie thuis willen sturen, dit ivm de lage of zelfs ontbrekende transactiekosten bij Bitcoin. Om dezelfde reden is Bitcoin ook zeer geschikt voor micro-transacties met hoge volumes, zoals bijv. online (mobile) content, bijv. games.
In beide gevallen kunnen gebruikers wel de rust gebruiken dat ze weer van de ontvangen Bitcoins af kunnen komen, om de angst weg te nemen te blijven zitten met ‘waardeloze` BTC tokens. Hier is de (nieuws)waarde van de PSP-status van Bitcoin Central m.i. het grootst; deze marktplaats verlaagd de barriere tot handelen in Bitcoins en biedt bescherming tegen eventueel verlies of diefstal van de Bitcoins, zoals in het verleden is gebeurd. Dit verlaagd het risico van het kopen, verkopen en bewaren van BTC. Dit in combinatie met ontwikkelingen zoals een Bitcoin creditcard maken dat adoptie mogelijk kan versnellen. Adoptie van Bitcoin zou weleens sneller kunnen gaan dan je nu denkt, mede omdat nog niet volledig helder is waar Bitcoin goed voor is. The street finds its use for things.
4 Responses to Bankvergunning Mijlpaal voor Bitcoin?