Bitcoins zijn ‘vermogensbestanddelen’ volgens Belastingdienst

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een scriptie waarvan het onderwerp Bitcoin is. Bitcoin is een nieuw (2008) fenomeen en wordt voorgesteld als een soort digitaal geld wat bovendien via diverse online beurzen inmiddels een vrij stabiele wisselkoers met valuta zoals de Euro kent.

Daarom heb ik de Belastingdienst gevraagd of Nederlandse burgers Bitcoins die zij ‘in bezit’ hebben dienen te noteren op de belastingaangifte. Uit het antwoord blijkt, ja, en wel onder Box 3, omdat Bitcoins ‘vermogensbestanddelen’ zouden zijn.

Natuurlijk is dit allesbehalve een gerechtelijke uitspraak, maar moet worden gezien in de context van een mening van een medewerker van de Belastingdienst, die wellicht meer is afgegaan op informatie waarin ik heb voorzien dan is afgegaan op gedegen onderzoek van de Belastingdienst zelf. Het is namelijk maar de vraag wat voor gerechtelijke status Bitcoins hebben, bijv. of zij voor de wet als bezit worden gezien of dat andere rechten zoals copyright, auteursrechten of intellectueel eigendom hierop van toepassing zijn.

Indien Bitcoins in Box 3 worden geplaatst met als argument dat ze inwisselbaar zijn tegen geld, zou dit ook moeten gelden voor de virtuele valuta van virtuele werelden zoals World of Warcraft; WoW ‘GOLD’ wordt ook op grote schaal ‘geruild’ tegen geld.

Wellicht zijn geen van de huidige wetten in hun huidige vorm van toepassing, gezien Bitcoin nog niet bestond toen deze geschreven werden.

Hieronder de brief van de Belastingdienst, waarbij ik i.v.m. privacy persoonlijke kenmerken van zowel de medewerker als mezelf heb verwijdert:

Edit: op Wikipedia staat dat “…Het Nederlandse Burgerlijk Wetboek maakt een strikt onderscheid tussen tastbare rechten (zaken) en rechten die dat niet zijn (vermogensrechten). Zowel het Nederlandse als het Belgische Burgerlijk Wetboek omschrijven al deze vermogensbestanddelen samen als goederen. De indeling in twee categorieën, namelijk roerende en onroerende, is licht verschillend.“. Hoe tastbaar is Bitcoin? Hoe ‘materieel’ is Bitcoin?

 

Dit bericht is geplaatst in bitcoin met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

14 Responses to Bitcoins zijn ‘vermogensbestanddelen’ volgens Belastingdienst

  1. Pingback: Bitcoin en belastingen | Mark van Cuijk

  2. Pingback: 2014: data security, bitcoins en crowdfunding | ZENN

  3. Pingback: De bitcoin juridisch beschouwd | ZENN

  4. Pingback: web

  5. Pingback: Personalized space Jam air force 1 Climbing Shoes

  6. Pingback: кун купить

  7. Pingback: производство фронтальных погрузчиков

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.