“Know Thyself”

Deze post “Know Thyself” is onderdeel van de opdrachten voor het vak Gamecultuur, gegeven aan de Universiteit Utrecht.

Voordat ik in Utrecht begon aan de pre-master NMDC heb ik international business & management (BSc) gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierdoor heb ik dus een economische academische achtergrond. Mijn game ervaring begon rond mijn 5e/6e levensjaar met de NES en Super Mario. Vlak hierna kreeg ik ‘thuis’ een SEGA Megadrive met de game The Lion King en niet lang daarna ook een Gameboy. Hierop volgde de intrede van de PC en hierbij herinner ik me met name de games Carmageddon en Doom.

In de jaren die hierop volgen game ik wat minder, totdat ik in 2003 een Xbox met daarbij de game Halo aanschaf. Halo beschouw ik als de beste game die ik ooit heb gespeeld. De Xbox betekende een markante ontwikkeling ten opzichte van de consoles daarvoor, met name vanwege de netwerk functionaliteit, de grafische capaciteiten en de betere controller. Halo maakte hier optimaal gebruik van en ook dat was uniek, gezien het feit dat Halo een game was die bij de lancering van de Xbox uitkwam. Zogenaamde ‘launchgames’ hebben vaak last van kinderziekten.

Naast de kwaliteiten van de hardware en software, maakte het sociale aspect Halo fantastisch. Met een relatief vaste groep speelden we regelmatig multiplayer, tot en met 16 spelers, ‘team slayer’ en ‘CTF’. Hierbij maakten we als groep afspraken over spelregels die niet door de makers van het spel voorzien waren. Ik was in die tijd zoveel bezig met Halo dat ik samen met een vriend tot twee keer toe een Halo toernooi (LAN) heb georganiseerd, waar 40 en 80 deelnemers uit Nederland aan mee deden.

Sinds 2006 ben ik steeds minder gaan gamen. Het breekpunt zie ik zelf als de lancering van Halo 2; een teleurstelling. Op dit moment zou ik mezelf dan ook geen gamer noemen. In mijn directe omgeving bevinden zich wel veel gamers, met name WoW is populair. WoW heeft mij (nog) niet gegrepen, in verband met het oneindige karakter, het grote aantal uren wat je erin moet steken en het betaalmodel. Als ik nog games speel dan zijn het strategie, sportsimulatie- of racegames, zoals Command & Conquer, PES en Project Gotham Racing.

Binnen de cursus gamecultuur verwacht ik het meest aan te sluiten bij het onderwerp participatie. Dit in verband met mijn hierboven beschreven ervaringen met de game Halo.

Dit bericht is geplaatst in NMDC met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.