Leesvragen gamecultuur week 6

Raessens, J. (2009). Homo ludens 2.0. In: Metropolis M. Jaargang30, no. 5. Utrecht: Stichting Metropolis M.

Raessens stelt dat “Deze spellen [(serious games)] illustereren wat Huizinga schreef: ‘Occupaties, die in belang, nood of behoefte haar reden hebben, dus aanvankelijk niet den spelvorm vertoonen, ontwikkelen secundair een karakter, dat men moeilijk anders dan als dat van het spel kan opvatten.’ (p. 231). Daar waar het spel niet meer ‘doel in zichzelf’ is maar haar bestaansrecht ontleent aan een of ander ‘belang’ of ‘nut’ –, dus ernstig wordt, hoe goed bedoeld dan ook – dreigt zij echter aan zuiverheid én aantrekkingskracht te verliezen.

Ik maak hieruit op dat wanneer een spel geen doel meer in zichzelf is, het aan zuiverheid en aantrekkingskracht inlevert. Maar, tevens is het zo dat alles wat primair dan wel niet als spel begint, secundair toch een spelkarakter ontwikkelt. Welke van deze twee ontwikkelingen komt vaker voor? Is een secundaire spelvorm per definitie minder aantrekkelijk dan een primaire?

Mul, J. de The Game of Life. Hoofdstuk 16, pp. 251-266.

Mul claimt dat (het spelen van) games bijdraagt aan de constructie van identiteit. Betekent dit dat games ideologische instrumenten zijn, waarbij iemand zich een bepaalde ‘gewenste’ of ‘beste’ identiteit aansluit?

Huizinga, J. (1938/1951). Homo ludens. Proeve eener bepaling vanhet spel-element der cultuur. Haarlem.

Volgens Huizinga vind spel plaats buiten ernst, serieuze zaken. Maar, bezigheden die primair serieus zijn kunnen secundair een spelvorm ontwikkelen en vice versa. Hoe verhouden ernst en spel zich precies tot elkaar?

Kadervraag

Het spelen van games vind plaats buiten bezigheden die omwege van “…die belang, nood of behoefte…” plaatsvinden (Huizinga, geciteerd door Raessens). Echter, de meeste mensen besteden het merendeel van hun tijd juist wél aan dit soort bezigheden, zoals werk. Zijn deze bezigheden daarom niet veel belangrijker in het kader van identiteitsconstructie, vergeleken met het spelen van games?

Dit bericht is geplaatst in overig met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.