Pakistan helps the Netherlands during the 1953 flood

Dit bericht is geplaatst in overig met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Pakistan helps the Netherlands during the 1953 flood

 1. Mark_A_Jansen schreef:

  Update: het leek mij al geen hoax, gezien de plaatsing op de voorpagina van de Volkskrant vorige week. Na min of meer door mijn twitter-followers te zijn aangespoord tot meer onderzoek kwam ik dit tegen:

  Wereldwijd, dus ook in Nederland klinkt de dringende oproep om geld te geven voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. In 1953 waren de rollen omgedraaid. Toen werd in Pakistan aandacht gevraagd voor de watersnoodramp in Nederland.

  Dat blijkt uit een unieke Pakistaanse dia uit het archief van het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk. De dia, een glasplaatje van 9 bij 9 centimeter, werd in maart 1953 getoond in bioscopen in de havenstad Karachi.

  Volgens directeur Jaap Schoof van het Watersnoodmuseum was dat niet uniek; er was veel internationale aandacht voor de ramp in Nederland. Wél uniek is dat de dia nog onbeschadigd is. Schoof weet dat Pakistan destijds 2000 kilo thee aan Nederland schonk.

  In Nederland overleden 1834 mensen als gevolg van de watersnoodramp in het zuiden van het land. Ongeveer 72.000 mensen moesten voor langere tijd worden geëvacueerd.

  In 2003 kreeg het museum de glazen dia van de Vlissinger Leo Smit, die enige jaren in Pakistan verbleef. De afbeelding wordt nu gebruikt in een campagne om geld in te zamelen voor Pakistan.

  source: http://www.rnw.nl/nederlands/article/pakistan-hielp-nederland-bij-watersnood-1953

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.